En: diversiteitsensitieve ontmoetingsplekken voor mensen met dementie
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Afmelden  |   Lees online
20 januari, 2025
Facebook   Twitter   Instagram   Linkedin
Nieuwsflits dementie
 
Beste lezer,
Hans Alderliesten
Projectleider
bij Movisie
Goede dementiezorg is belangrijk: dat vermoedens niet worden genegeerd, je tijdig en adequaat wordt doorverwezen, dat het slechtnieuwsgesprek op een goede manier wordt gevoerd, dat je duidelijke uitleg krijgt over wat je kunt verwachten. Toch hebben mensen met dementie maar heel beperkt te maken met artsen en ziekenhuizen. Het overgrote deel van het ziekteproces, dat gemiddeld 6,5 jaar duurt, breng je thuis door, in je eigen omgeving, met mensen uit je eigen omgeving. Het is daarom nóg belangrijker om oog te hebben voor dementie in het alledaagse, om het alledaagse leven zoveel als mogelijk door te kunnen laten gaan. Dat is niet altijd gemakkelijk, dementie heeft zo z’n weerslag op het leven, maar samen kunnen we het. Samen werken we aan een samenleving waarin mensen met dementie onderdeel van zijn én blijven!
 
Onderzoek
Diversiteitsensitieve ontmoetingsplekken en -activiteiten voor mensen met dementie 
Het is belangrijk dat er in de dementiezorg aandacht is voor diversiteitsensitief werken. Hoe kunnen diversiteitsensitieve ontmoetingsplekken (beter) samenwerken met partners uit de dementieketen? Die vraag staat centraal in het nieuwe rapport van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS).
Lees verder  
 
 
Effectieve sociale interventie
Voetbal Herinneringen tegen eenzaamheid bij ouderen 
De interventie Voetbal Herinneringen helpt ouderen die kampen met sociale eenzaamheid, onder wie mensen met (beginnende) dementie. Ook ondersteunt de aanpak mantelzorgers: zij zien hun dierbaren tijdens de bijeenkomsten weer opbloeien.  
Naar het interview  
 
 
Dementiemonitor
12 uur minder werken om voor een (schoon)ouder met dementie te zorgen 
Mantelzorgers van mensen met dementie hebben het in 2024 onverminderd zwaar. De combinatie mantelzorg en werk is pittig. Eén op de vijf mantelzorgers met een betaalde baan is hierdoor minder gaan werken. Dit blijkt uit de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland en Nivel. 
Verder lezen 
 
 
Meer nieuws
Digitaal magazine: Community Building met en voor ouderen
Delen in vergeten: Augustinus over dementie
Liefdevolle samenwerking als basis voor dementiezorg
Welzijn zorgt dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen 
Nieuwe beoordelingsronde in subsidieoproep voor dagactiviteiten voor mensen met dementie 
’t Bakkershuis Montfoort: een warm (t)huis voor mensen met een haperend brein en hun naaste 
Proeftuinen: leven tot het einde Maarssen, Zundert en Roermond 
Help Alzheimer Nederland om jouw werk makkelijker te maken 
 
Agenda
30
jan
Online intervisie: ‘Inzicht in je netwerk’ voor netwerkcoördinatoren 
Zorgstandaard Dementie
12
feb
Ouderen vertellen zelf welke ondersteuning zij nodig hebben 
Webinar
13
mrt
Impact dementie op jonge leeftijd
Zorgstandaard Dementie
11
JUN
Een nieuwe generatie ouderen langer thuis 
Landelijke conferentie
 
Video
Als vijftiger te horen krijgen dat je Alzheimer hebt 
De diagnose Alzheimer krijgen als vijftiger... Dat zet je leven totaal op z'n kop. Het overkwam Rebecca en haar geliefde. Samen startten ze de zoektocht naar hoe je je leven daarna zo zinvol mogelijk kunt voortzetten. Daarbij speelde kleinschalige dagbesteding een belangrijke rol.
 
Bekijk de video
 
 
Movisie
info@movisie.nl  |  www.movisie.nl  |  030-7892000
Churchilllaan 11, 3527 BG, Utrecht