Over regeltjes die best opgerekt mogen worden.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Afmelden  |   Lees online
25 maart, 2024
Facebook   Twitter   Instagram   Linkedin
Mensgerichte maandag
Mag ik dat van je aannemen?
Twee rijen met witte vliegtuigjes die een richting uit vliegen, een geel vliegtuigje buigt af uit de rij
Na een fijne en succesvolle samenwerking van enkele jaren met mijn ggz-behandelaar Tineke was het moment aangebroken om afscheid van elkaar te nemen: ik kon het voortaan zelf zonder de ondersteuning van Tineke. Omdat ik enorm blij was met hoe zij mij al die tijd terzijde had gestaan, wilde ik haar graag een kleine attentie geven. Het werd een stripboek van mijn held Billie Turf met daarin een persoonlijk dankwoord. Tineke was hiermee in verlegenheid gebracht en reageerde afwerend: “Nee, dat gaat niet, ik mag geen geschenken aannemen.” Pas na lang aandringen nam ze het stripboek aan. Met de opmerking dat ze het in het team zou voorleggen wat hiermee te doen. Ik snapte er niks van en voelde me afgewezen. Waarom nam ze mijn attentie niet gewoon aan? Wat een teleurstelling om het zo met Tineke af te moeten sluiten.
Hoi .

Kom jij dat ook wel eens tegen, dat mensen heel strak op de regeltjes gaan zitten? Terwijl dat helemaal nergens voor nodig lijkt? En heel erg jammer is, een gemiste kans zelfs?

Zo spreekt Hans van Ewijk, emiritus hoogleraar Sociaal Werk Theorie en emeritus lector Social Work over het concept 'de professionele vriend'. 

Daaronder verstaat hij een beroepskracht die professioneel is én waarmee je je bevriend kunt voelen. Iemand die nabij is, bereikbaar en beschikbaar voor de ander die het (even) niet redt in het leven.

Vrienden en het vertrouwen dat daarbij hoort, kan voor veel mensen tijdelijk niet aanwezig zijn in hun leven. De professional vervult hierin dan een belangrijke rol. 

Van Ewijk houdt een pleidooi voor 'nabijheid' en doet een beroep op de professional in volledige menselijkheid.

Deze professional zou waarschijnlijk heel anders reageren op het ontvangen van een persoonlijke waardering voor de samenwerking. Ik kan mij voorstellen dat hij zegt hoe fijn het is om zo'n persoonlijke waardering te mogen ontvangen.

Maar hoe ga jij hiermee om? Ga je erover in gesprek? Durf je de regels een beetje op te rekken? Of laat je het misschien maar liever zitten?

Wil je vandaag meer inspiratie over regels oprekken of de professionele vriend?
  • Kijk de video van Z+W TV over buiten de lijntjes kleuren, en de moed die je daar soms voor nodig hebt.
  • Kijk de video 'In gesprek met Hans van Ewijk over de Professionele Vriend'.
Tot maandag!
Naar Mensgerichte Maandag op Movisie.nl >>

Feedbackknop: wat vind je van deze mail?
 
Movisie
info@movisie.nl  |  www.movisie.nl  |  030-7892000
Churchilllaan 11, 3527 BG, Utrecht