En: meld je aan voor de Regiotour Dementie
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Afmelden  |   Lees online
19 december, 2023
Facebook   Twitter   Instagram   Linkedin
Nieuwsflits dementie
 
Beste lezer,
Hans Alderliesten
Projectleider
bij Movisie
De film ‘Human Forever’ van Teun Toebes en Jonathan de Jong al gezien? Een indrukwekkende documentaire waarin Teun laat zien hoe het anders kán en móet. Mensen met dementie zijn eerst en vooral mensen en dat vraagt om een menselijke aanpak. Ontroerend om te zien hoe Teun letterlijk op ooghoogte komt, een hand streelt, een traan bij iemand wegveegt. Het pleidooi van Teun is niet alleen gericht aan zorginstellingen en zorgprofessionals; dementie is een samenlevingsvraagstuk. Mooi om te zien dat allerlei partijen en professionals hiermee bezig zijn; om de sociale basis te versterken, dementie te normaliseren en een menselijke aanpak door te voeren. Heb je ideeën of suggesties naar aanleiding van deze nieuwsbrief of anderszins? Wij komen graag met je contact!
 
Interview
Dementievriendelijk: ‘Hoe krijgen we mensen weg achter geraniums?’
Mensen met beginnende dementie een prettige ontmoetingsplek bieden. Een plek waar oog is voor wie mensen zijn en niet gericht op wat ze hebben. Dat is de filosofie achter de Odensehuizen. In gesprek met Bernard Fritzsche, vicevoorzitter van het Landelijk Platform Odensehuizen.
Lees het artikel  
 
 
Online magazine
‘Met en voor ouderen’ 
Leven, welbevinden, sociale netwerken en zingeving. Met die focus werken de Werkplaatsen Sociaal Domein aan nieuwe arrangementen in de ondersteuning van ouderen. Hiervoor is het om te beginnen cruciaal dat we beter zicht krijgen op de mogelijkheden, de verlangens, de wereld van de ouderen zelf. Precies hiervoor is dit kennismagazine bedoeld. Onder andere in dit magazine: een interview met Anja Laeven (voorzitter Raad van Ouderen), het verhaal van Brain Power en een kijkje in de keuken bij Werkplaats Sociaal Domein Den Haag/Leiden.
Naar het magazine 
 
 
Jaarboek
Blijven meedoen met dementie: ‘Vergeten is niet het einde van mijn bestaan’  
Bij mensen met dementie denken we niet meteen aan een actieve rol in de samenleving. Toch is er véél meer mogelijk dan alleen thuiszitten. Maar daarvoor moet de samenleving wel meehelpen. Lees het essay in het Jaarboek Sociale Vraagstukken 'Ouderen als oplossing'.
Lees verder 
 
 
Uitnodiging
Regiotour Dementie: gemeenten wisselen kennis uit  
 Mensen met dementie willen zo lang mogelijk mee blijven doen. Met sport, uitstapjes en andere bezigheden in de buurt. Hoe kunnen gemeenten deze ‘zinvolle daginvulling’ ondersteunen en faciliteren? Wat werkt? Het ministerie van VWS organiseert samen met de VNG, Alzheimer Nederland en Movisie een Regiotour Dementie om hierover kennis en ervaringen uit te wisselen. Met een nationale online aftrap op 14 maart en een regiotour op locatie van april tot en met juni. 
 
Meer informatie en aanmelden 
 
Meer nieuws
Vooruitblik: programma implementatie Zorgstandaard Dementie 2024 
Databank effectieve sociale interventies: thema dementie 
Maatwerktrajecten netwerk dementie: verbetertraject op maat binnen de eigen regio 
 
Movisie
info@movisie.nl  |  www.movisie.nl  |  030-7892000
Churchilllaan 11, 3527 BG, Utrecht