En: Wat werkt bij de succesvolle toeleiding van jongeren naar werk? Lees online  |  Doorsturen
Movisie
 
Effectieve sociale interventies
Mensen met psychische problematiek of een verstandelijke beperking aan het werk
 
Zorg op maat, persoonlijke steun, helpende collega’s en familie zijn factoren die bepalen of mensen met een psychische problematiek of een verstandelijke beperking succesvol aan het werk komen. Maar over wat een werkgever motiveert iemand in dienst te nemen is weinig bekend. Socioloog Vasco Lub verrichte in opdracht van Movisie een literatuurstudie naar de werkzame elementen bij arbeidsactivering van personen met psychische problematiek of een verstandelijke beperking. De resultaten zijn gebundeld in een Wat werkt bij-dossier.
Bekijk Wat werkt bij-dossier
 
Wat verandert: de waarde van werkzame mechanismen voor de praktijk van sociaal werk
Wat zijn de werkzame elementen van een interventie tegen eenzaamheid? Of kun je beter gebruik maken van het mechanisme, het proces, dat ertoe leidt dat mensen minder eenzaam zijn. Martijn Bool en anderen pleiten in de publicatie: 'Wat verandert' ervoor dat professionals vooral inzetten op ‘werkzame mechanismen’. ‘De onderdelen van een motor doen de motor nog niet werken.’
Download publicatie
 
Hoe verbeter je de ondersteuning van jonge mantelzorgers?
 
De gemeenten Leiden en Bronckhorst gaan dit jaar samen met Movisie aan de slag om jonge mantelzorgers beter te bereiken en te ondersteunen. Beide gemeenten starten samen met deze doelgroep en betrokken partijen een verbetertraject. Hierbij wordt de kennis van de jonge mantelzorgers zelf, professionals en wetenschap zo goed mogelijk benut.
Lees verder
 
Wat werkt bij de succesvolle toeleiding van jongeren naar werk?
Er is in Nederland een relatief grote groep jongeren in een kwetsbare positie. Zij hebben geen betaald werk, volgen geen onderwijs en/of worstelen met complexe problemen (verslaving, schulden, dak- en thuisloosheid). Het dossier Wat werkt bij de succesvolle toeleiding van jongeren naar werk beschrijft welke werkzame elementen je kunt inzetten om kwetsbare jongeren duurzaam te laten participeren op de arbeidsmarkt.
Bekijk Wat werkt bij-dossier
 
Merel van Groningen: ‘Als ervaringsdeskundige spreek ik de juiste taal’
 
Het Merel van Groningen-project over loverboyproblematiek is onlangs door praktijkbeoordelaars van de commissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid beoordeeld als ‘goed beschreven’ en opgenomen in de databank Effectieve sociale interventies van Movisie. De interventie richt zich op voorlichting en preventie en kan worden ingezet bij scholen en jeugdhulporganisaties.
Lees verder
 
Recent beoordeeld
Goed onderbouwd
 
Goed beschreven
 
Goed beschreven
 
Wat werkt bij arbeidsactivering van personen met psychische problematiek of een verstandelijke beperking 
 
in dit Wat werkt bij-dossier lees je over de samenhang tussen verschillende werkzame elementen die bijdragen aan de arbeidsactivering van personen met psychische problematiek of een verstandelijke beperking.
Bekijk dossier
 
Wat werkt bij het succesvol toeleiden van jongeren naar werk
 
Het dossier Wat werkt bij het succesvol toeleiden van jongeren naar werk beschrijft welke werkzame elementen je kunt inzetten om jongeren in een kwetsbare positie duurzaam te laten participeren op de arbeidsmarkt.
Bekijk dossier
 
Movisie