Alliantie voor emancipatie in migranten- en vluchtelingengemeenschappen Lees online  |  Doorsturen
 
 
Nieuwsbrief
       
8 maart 2019
Handreiking Verandering van Binnenuit voor gemeenten
 
Recht op zelfbeschikking wordt geregeld onthouden aan vrouwen, meisjes en LHBT’s die in meer gesloten en behoudende families en gemeenschappen leven. De Alliantie Verandering van Binnenuit adviseert gemeenten hoe zij samen met migranten- en vluchtelingenorganisaties kunnen samenwerken om zelfbeschikking voor hun inwoners te bevorderen. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, is hierover een praktische handreiking verschenen.
Download handreiking
12 april: bijeenkomst voor gemeenten over hun rol bij zelfbeschikking
 
Op vrijdagmiddag 12 april organiseert de Alliantie Verandering van Binnenuit een gratis bijeenkomst voor gemeenten die aan de slag willen met het thema zelfbeschikking in migranten- en vluchtelingengemeenschappen. Deelnemers krijgen praktijkvoorbeelden aangereikt en kunnen ervaringen en dilemma's uitwisselen. 
Meld je aan
Schadelijke traditionele praktijken bestrijden, zelfbeschikking bevorderen
 
Hoe kun je als gemeente een verandering van binnenuit stimuleren door samen te werken met migranten- en vluchtelingengemeenschappen? Een gesprek hierover met Shantie Jagmohansingh en Maryem Mansouri van gemeente Rotterdam over hun aanpak tegen schadelijke traditionele praktijken.
Lees artikel
Emancipatie van binnenuit is effectiever dan kritiek van buiten
 
Zelf mogen bepalen met wie je trouwt, waar je 's avonds heen gaat of welke opleiding je volgt. Bekend is dat meisjes en vrouwen van migranten- en vluchtelingenafkomst hierin niet altijd vrij zijn. Minder bekend is dat er enorme beweging is binnen deze gemeenschappen om daar van binnenuit verandering in te brengen. Deze stille revolutie werpt zijn vruchten af en verdient navolging.
Lees opinie
Toolbox Verandering van binnenuit
 
Migranten- en vluchtelingenorganisaties organiseren regelmatig voorlichtingen of bijeenkomsten over gelijkheid tussen mannen en vrouwen en vormen van geweld. Als aanvulling op de praktijkervaring heeft Movisie wetenschappelijke informatie verzameld en vertaald in praktische informatie en tips voor gespreksleiders. 
Download toolbox
Wie vormen de Alliantie Verandering van Binnenuit?
 
In het consortium Zelfbeschikking hebben zeven organisaties hun krachten gebundeld: het Inspraakorgaan Turken (IOT), Stichting Kezban, Federatie van Somalische associaties in Nederland (FSAN), Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), Stichting Landelijke Werkgroep Mudawwanah, HTIB (Turkse arbeidersvereniging in Nederland) en Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON). Samen gaan deze organisaties 700 bijeenkomsten organiseren en combineren daarbij het netwerk en de praktijkkennis van de migrantenorganisaties met de expertise van DoetankPeer en de kennis van Movisie.