Een inspirerend congres op 21 januari 2019 Lees online  |  Doorsturen
Movisie
 
Effectieve sociale interventies
De onderbouwing van eenzaamheidsinterventies verdient impuls
 
Er is nog een wereld te winnen bij het theoretisch onderbouwen van interventies voor de aanpak van eenzaamheid. Dit is de conclusie van een onderzoek naar de theoretische onderbouwing van eenzaamheidsinterventies die in de databank Effectieve sociale interventies zijn opgenomen.
Lees meer over de bevindingen
 
Congres Samen sturen op doen wat werkt
Vraagstukken als eenzaamheid, jongerenoverlast en armoede, hoe pak je die aan? Door te doen wat werkt. Movisie organiseert op 21 januari 2019 in samenwerking met Sociaal Werk Nederland en de gemeente Alphen aan den Rijn een inspirerend congres voor praktijk en beleid.
Lees meer en meld je aan
 
Werkzame mechanismen: wat werkt in het sociale domein?!
 
Werkzame mechanismen leggen uit waarom en hoe een bepaalde interventie werkt en geven daardoor richting aan het handelen van professionals en vrijwilligers in de praktijk. In een bijeenkomst op 27 november 2018 presenteert Movisie een publicatie over dit thema. We gaan graag met je in gesprek over wat werkzame mechanismen zijn en hoe deze het handelen in het sociaal domein kunnen verbeteren.
Lees meer en meld je aan
 
Interventies succesvol verspreiden en implementeren
Met de toolkit Implementatie en bijbehorende quickscan wil Movisie interventie-eigenaren helpen bij het succesvol verspreiden en implementeren van sociale interventies. Dit najaar wordt de toolkit aangevuld met informatie en tips voor organisaties.
Bekijk toolkit en quickscan
 
Debat De sociale idealen van gemeenten
 
Gemeenten zijn belangrijke partners binnen de Werkplaatsen Sociaal Domein. Wat zijn de idealen van gemeenten? En worden die in samenwerking wel of niet waargemaakt? Wat zijn successen, dilemma’s en knelpunten? En wie vervult welke rol in het bereiken van de idealen? Kom ook naar het debat De sociale idealen van gemeenten op 22 november.
Lees meer en meld je aan
 
Welke organisatie wint de eerste Transformatie Trofee?
Met de Tranformatie Trofee wil Sociaal Werk Nederland sociale vernieuwing in buurten en wijken stimuleren en zichtbaar maken. Loopt jouw organisatie hierin voorop? Meld je organisatie dan aan het maak kans op € 5.000 en een begeleidingstraject van Movisie afgestemd op de innovatie aanpak, om de aanpak verder te brengen.
Meld je organisatie aan
 
Evaluatie beoordelen en erkenning van interventies
 
Zeven landelijke kennisinstituten werken samen in het beoordelen van interventies in verschillende werkvelden. Uit een evaluatie van het erkenningstraject en de databanken blijkt onder andere dat meer aandacht voor werkzame elementen belangrijk wordt bevonden en dat de databanken erg bruikbaar zijn voor zowel uitvoerende professionals als beleidsmedewerkers. 
Ga naar de evaluatie
 
Ex-gedetineerden inzetten als ervaringsdeskundigen: wat is het effect?
In verschillende voorlichtings- en preventieprogramma’s voor jongeren worden ex-gedetineerden of andere jongeren met probleemgedrag regelmatig ingezet. Zij vertellen over de gevaren en gevolgen van grensoverschrijdend gedrag en criminaliteit. Maar wordt delinquent gedrag daardoor inderdaad voorkomen of verminderd?
Bekijk onderzoeksresultaten
 
Recent beoordeelde interventies
icht begeleiden in de maatschappelijke opvang
goed onderbouwd
 
icht begeleiden in de maatschappelijke opvang
goed onderbouwd
 
Wat werkt bij implementatie van sociale interventies
 
Implementatie vraagt om maatwerk, er bestaat geen kant-en-klare aanpak die altijd werkt, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar wat werkt bij implementatie van een interventie.
Lees verder
 
Kom je eens langs?
 
De interventie 'Natuurlijk, een Netwerkcoach!' is ontwikkeld om mantelzorgers te helpen hun netwerk te vergroten. Dit onderzoek gaat in op de vraag of het ook inzetbaar is bij het verminderen van eenzaamheid van ouderen. 
Lees verder
 
Movisie