Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie.
Voeg webredactie@movisie.nl toe aan uw adresboek om te voorkomen dat de afbeeldingen niet goed worden weergegeven.
juni 2015
Effectieve sociale interventies
 
Databank Effectieve sociale interventies vijf jaar!


De databank Effectieve sociale interventies bestaat in 2015 vijf jaar. In de databank staan inmiddels ruim 120 interventies of methoden onderverdeeld in 12 thema’s. Vandaag vindt de herlancering plaats van de geheel vernieuwde databank: www.movisie.nl/effectievesocialeinterventies.
 
Succes
Hoewel critici aanvankelijk twijfelden of professionals open stonden voor effectieve sociale interventies, heeft de databank  inmiddels ruim 1000 unieke maandelijkse bezoekers. Ruim 10.000 keer werd in het afgelopen jaar een aanpak gedownload. Marijke Booijink, bij Movisie verantwoordelijk voor de databank: “Ik ben er trots op dat we duidelijk een kennisfunctie zijn gaan vervullen voor sociale professionals, gemeenten en hogescholen. In de databank staan interventies die echt een verschil kunnen maken. Die bijvoorbeeld eenzaamheid structureel helpen verminderen en aansluiten bij wat op basis van internationale inzichten bekend is over wat echt werkt. Interventies die goede bedoelingen kunnen verzilveren door een serieuze aanpak van een ernstig probleem.”

Vernieuwde website
Naar aanleiding van het jubileum is de databank geheel vernieuwd. De gebruiker ziet nu in een oogopslag welke interventies zijn beoordeeld als Goed Beschreven of zijn erkend als Goed Onderbouwd of Effectief. Bovendien vindt men op de homepage eenvoudig de weg naar alle interventies op een bepaald thema en kan de gebruiker die vervolgens filteren op beoordelingsniveau. Daarnaast is er meer inhoudelijke en actuele informatie over werkzame elementen, zijn er verkenningen naar beschikbare en toepasbare methoden op actuele thema’s en relevante publicaties. Vanwege het jubileum worden in de loop van 2015 vijftien van de beoordeelde interventies in korte films in beeld gebracht. Deze films krijgen een plek in de vernieuwde databank.

Samenwerkingsverband
Movisie werkt samen met collega-databanken bij de uitvoering van de beoordeling en erkenning van interventies. Het erkenningstraject is een samenwerking tussen het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Centrum Gezond Leven (CGL) van het RIVM, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), het Trimbos-instituut, Vilans en Movisie. Deze zeven landelijke kennisinstituten hanteren dezelfde werkwijze en criteria.

Lees het persbericht » 

Deze nieuwsbrief doorsturen
Aanmelden
Afmelden
Meer weten? 
Neem voor meer informatie over beoordeling en erkenning contact op met Martijn Bool. Voor meer informatie over de databank en het aanmelden van interventies kunt u terecht bij Marijke Booijink.
 
 
Bekijk de flyer 'Vijf redenen om de databank Effectieve sociale interventies te gebruiken'.

Download de flyer »
Gebruikersonderzoek 
Movisie heeft een gebruikersonderzoek uitgevoerd naar het daadwerkelijke gebruik van de databank. Welke factoren beïnvloeden het gebruik van deze databank? Lees verder »
 
Colofon
Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar. Bekijk voor meer informatie de
website van Effectieve sociale interventies of stuur een e-mail naar info@movisie.nl.