Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie.
Voeg webredactie@movisie.nl toe aan uw adresboek om te voorkomen dat de afbeeldingen niet goed worden weergegeven.
maart 2015
Effectieve sociale interventies
 
Commissie gaat sociale interventies beoordelen
'Sociaal werk is keihard nodig. En dat willen we onderbouwen', stelt Godfried Engbersen, de voorzitter van de erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid. De onafhankelijke commissie met leden uit wetenschap, beleid en praktijk gaat interventies in sociaal werk beoordelen op onderbouwing en effectiviteit. Welke aanpakken dragen bij aan ondersteuning van kwetsbaren, ontmoeting, participatie en veiligheid in de wijk?

Waar kijkt de commissie naar?
Voorzitter Godfried Engbersen: “We gaan naar drie zaken kijken die tot op heden wat onderbelicht zijn gebleven: ten eerste de beschrijving. Wat doen we eigenlijk in al die programma’s en projecten? Welke doelen streven we na en hoe willen we die bereiken? Ten tweede de theoretische onderbouwing. Dit is heel belangrijk omdat daar in het verleden te weinig aandacht aan is besteed. Bij het onderbouwen moet je de wijk in en met mensen praten; maar je moet ook de bibliotheek in en bestuderen wat er al bekend is over wat werkt. En tenslotte: is het ook al gemeten, is het aangetoond? Dat is de kracht van de commissie. Daar komt nog bij dat we gebruik gaan maken van allerlei vormen van onderzoek die de werkzaamheid kunnen aantonen. Niet alleen cijfermateriaal, maar ook interviews met mensen om wie het gaat en uitvoerders.” Lees het persbericht » 
De eerste ervaringen met Goed Beschreven
Als eerste stap in beoordeling van interventies is Movisie in 2014 gestart met praktijkbeoordelingen: de beoordeling Goed Beschreven. Bij de beoordeling Goed Beschreven worden interventies voorgelegd aan een onafhankelijk praktijkpanel van drie beoordelaars. Zij beoordelen de interventiebeschrijving en de procesevaluatie(s) en geven aan of deze logisch en consistent is beschreven volgens de criteria. Uit de beoordeling volgen feedback en suggesties over mogelijk verdere kwaliteitsverbetering van de beschrijving en de interventie.
 
De interventies die in 2014 zijn beoordeeld als Goed Beschreven zijn:
» Mantelscan
» Present
» Meer vrijwilligers in kortere tijd
» Themis
» Participatief Drama
» Sensoor 
» Maatschappelijke opvang in zelfbeheer
 
Om in aanmerking te komen voor erkenning op de niveau's Goed Onderbouwd en Effectief dient een interventiebeschrijving ook aan de criteria voor Goed Beschreven voldoen. Lees meer over Goed Beschreven »
Zichtbaarheid in de databank
Positief beoordeelde en erkende interventies zijn duidelijk herkenbaar in de databank Effectieve sociale interventies. Zo krijgen bezoekers van de databank beter zicht op welke interventies er zijn en hoe deze zijn beoordeeld door een onafhankelijk panel van praktijkbeoordelaars of erkend door de erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid. Ga naar de databank Effectieve sociale interventies »
Uw interventie in de databank?
Heeft u een interventie ontwikkeld die voor andere organisaties de moeite waard is? Wilt u uw interventie versterken? We nodigen u van harte uit om uw interventie bij ons aan te melden.

Het beschrijven van de interventie, met ondersteuning van Movisie, helpt bij het aanscherpen ervan. U krijgt goed zicht op de sterke punten en ontdekt waar kwaliteitsverbetering mogelijk is. Uw interventie wordt voorgelegd voor een praktijkbeoordeling of aan de erkenningscommissie. Bovendien krijgt uw interventie door plaatsing in de databank meer bekendheid en stelt u anderen in staat om er gebruik van te maken. Lees verder »
Erkennings-commissie
De erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid bestaat uit leden uit wetenschap, beleid en praktijk.
     
Lees meer over de samenstelling van de erkenningscommissie »
Meer weten? 
Neem voor meer informatie over beoordeling en erkenning contact op met Martijn Bool. Voor meer informatie over het aanmelden van interventies kunt u terecht bij Marijke Booijink.
Deze nieuwsbrief doorsturen
Aanmelden
Afmelden
Samenwerking 
Movisie werkt samen met collegadatabanken bij de uitvoering van de beoordeling en erkenning van interventies. Het erkenningstraject is een samenwerking tussen het RIVMCentrum Gezond Leven (CGL), Movisie, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Trimbos-instituut en Vilans. Deze zeven landelijke kennisinstituten hanteren dezelfde werkwijze en criteria.
 
Colofon
Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar. Bekijk voor meer informatie de
website van Effectieve sociale interventies of stuur een e-mail naar info@movisie.nl.