Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie.
Voeg webredactie@movisie.nl toe aan uw adresboek om te voorkomen dat de afbeeldingen niet goed worden weergegeven.
februari 2015
Effectieve sociale interventies
 
Begeleiding nieuwe stijl: 29 beproefde methoden
Hoe ondersteun je als gemeente verschillende (nieuwe) groepen -vaak kwetsbare- mensen om op eigen benen te staan? Hoe organiseer je de langdurige ondersteuning van burgers met beperkingen? En wat doe je als aanbieder van begeleiding nu je ineens meer doelgroepen moet bedienen? Het wiel opnieuw uitvinden in een poging ieders participatie te bevorderen? Hoe doe je meer met minder geld?
  
Voor alle ambtenaren en professionals in zorg en ondersteuning die zich bezighouden met de extramurale begeleiding van (nieuwe) groepen cliënten is er goed nieuws. En wel in de vorm van 29 begeleidingsmethoden. Deze methoden zijn multi-toepasbaar, staan helder beschreven en heel belangrijk: hebben zich in de praktijk bewezen. Begeleiding dus volgens beproefd recept! Ga naar de publicatie »
Help mij het zelf te doen!
Actief burgerschap staat meer dan ooit in de belangstelling. Maar wat is er nodig om de opdracht ‘om meer zelf te gaan doen’ te laten slagen? Een belangrijk kenmerk van actief burgerschap is dat het initiatief bij burgers zelf ligt, en blijft liggen. Professionals voeren niet langer alles zelf uit, maar laten ook niet los. Ze bieden ondersteuning waardoor de burger zoveel mogelijk op eigen kracht verder kan. Maar hoe kunnen professionals laveren tussen betrokkenheid en afzijdigheid? Welke kennis is hierover beschikbaar? Wat werkt? En wat kunnen gemeenten doen om actief burgerschap te laten floreren en het maatschappelijk probleemoplossend vermogen - juist ook van kwetsbare burgers - te verhogen? Lees het in ‘Help mij het zelf te doen’: een pleidooi voor methodisch werken aan actief burgerschap.
Kent u interventies ter preventie van radicalisering?
Op 1 januari 2015 is het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) van start gegaan. De aanpak en signalering van polarisatie en radicalisering is daarbinnen een belangrijk aandachtsgebied. In het kader van het project Radicalisering: wat werkt? verzamelt KIS actuele aanpakken. Werkt u met een veelbelovende aanpak in de strijd tegen radicalisering in uw stad of gemeente? Laat het weten!

Lees meer over welke interventies werk(t)en in de aanpak van radicalisering.
Kwalitatief evalueren in het sociale domein
Op 16 december 2014 vond de werkconferentie plaats naar aanleiding van de verschijning van het boek: Kwalitatief evalueren in het sociale domein van Vasco Lub. Bekijk de presentaties van de werkconferentie en bestel het boek Kwalitatief evalueren in het sociale domein.
Tip: evaluatie door studenten kan uitkomst bieden
Uw interventie laten evalueren met behulp van de frisse blik van een buitenstaander? Denk dan eens aan studenten van Hogescholen. Zij willen graag oefenen met de evaluatie van interventies en kijken dan met behulp van meetinstrumenten wat de sterke punten en verbetermogelijkheden van uw interventie zijn. Zeer bruikbaar, als u de interventie wilt doorontwikkelen of voor de implementatie ervan. Anne-Marie van Bergen, eigenaar van de interventie Activerend Huisbezoek: “Ik heb zo een aantal mogelijke lijnen gekregen om mee te nemen bij doorontwikkeling. Daarnaast zitten er aanbevelingen in die we eigenlijk bij de implementatie van alle interventies kunnen gebruiken.”
Nieuw in de databank
  
» Veiligheid in de residentiële jeugdzorg
» Maatschappelijke opvang in zelfbeheer
» Meer vrijwilligers in kortere tijd
» Participatief Drama
» Futsal Chabbab
   
Ga naar de databank Effectieve sociale interventies »
Sociale interventies onderzoeken doe je zo! 
Er is een schreeuwende behoefte aan gegronde kennis om sociale problemen aan te pakken. Er is onder onderzoekers veel debat over hoe dat het beste kan. Lees het dossier op Sociale Vraagstukken.
Deze nieuwsbrief doorsturen
Aanmelden
Afmelden
Blijf op de hoogte 
Welke methoden zijn er in de sociale sector en hoe effectief zijn ze? Deze vraag beantwoordt Movisie in het project Effectieve sociale interventies. Het laatste
nieuws leest u in de nieuwsbrief. Meld u aan.
 
Colofon
Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar. Bekijk voor meer informatie de
website van Effectieve sociale interventies of stuur een e-mail naar info@movisie.nl.