Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier voor de online versie.
Voeg webredactie@movisie.nl toe aan uw adresboek om te voorkomen dat de afbeeldingen niet goed worden weergegeven.
november 2014
Effectieve sociale interventies
 
Kwalitatief evalueren in het sociale domein

Werkconferentie - 16 december 2014

Hoe draagt kwalitatief onderzoek bij aan kennis over effectieve interventies in het sociale domein? Hierover organiseert Movisie op 16 december 2014 een werkconferentie voor onderzoekers, beleidsmedewerkers en betrokkenen bij erkenningstrajecten van databanken met interventies. 

Mede door de transformaties en bezuinigingen willen we weten òf en hoe interventies in het sociale domein werken. Voor het meten van effecten grijpt men vaak naar kwantitatief onderzoek, met het klassieke experiment als gouden standaard. Maar kwalitatieve onderzoeksmethoden zijn minstens zo belangrijk om inzicht te krijgen in sociale interventies. Wat biedt kwalitatief onderzoek nu precies wel en wat niet? Kan kwalitatief onderzoek bewijs leveren dat een interventie werkt? Wat is goed kwalitatief onderzoek? Hoe past dit soort onderzoek bij het beoordelen van interventies? En hoe is het bruikbaar bij het onderzoek naar eenzaamheid, sociale wijkteams en huiselijk geweld? 

Lees meer over het programma en meld u aan »

Dossier Sociale interventies onderzoeken doe je zo!
Er is een schreeuwende behoefte aan gegronde kennis om sociale problemen aan te pakken. Er is onder onderzoekers veel debat over hoe dat het beste kan, met welke onderzoeksaanpak. In dit dossier op Sociale Vraagstukken kruisen zij de degens over de beste onderzoeksmethoden.

In de eerste aflevering betogen Trudie Knijn en Marcel Hoogenboom dat ‘realistisch evalueren’ dat rekening houdt met context en omgeving beter is dan randomized controlled trial (RCT), het onderzoek met een interventie- en een controlegroep. Lees de eerste aflevering »
Houding sociale professionals ten aanzien van EBP
Als er van sociale professionals wordt verwacht dat zij meer evidence-based gaan werken dan moeten zij hier op zijn minst ook positief tegenover staan. Onlangs zijn de resultaten van onderzoek door Renske van der Zwet naar de houding van sociale professionals ten aanzien van het evidence-based practice (EBP) proces gepubliceerd in Research on Social Work Practice.

Alhoewel sociaal werkers enigszins bekend zijn met het begrip en er enigszins positieve opvattingen over hebben, zijn zowel hun voornemens om evidence-based te werken als hun daadwerkelijke toepassing ervan zeer beperkt. Een belangrijke aanbeveling is dan ook dat de opleidingen Sociaal Werk een meer actieve rol op zich nemen ten aanzien van het onderwijs over evidence-based werken. Neem voor meer informatie contact op met Renske van der Zwet » 
Gay-Straight Alliances erkend als goed onderbouwd
Onlangs is de interventie Gay-Straight Alliances erkend als Goed onderbouwd door de Erkenningscommissie Interventies. Wat betekent deze erkenning voor COC Nederland, de ontwikkelaar van de interventie? Lees over het traject van kwaliteitsverbetering »
Nieuw in de databank
 
» Maatschappelijke opvang in zelfbeheer
» Meer vrijwilligers in kortere tijd
» Participatief Drama
» Futsal Chabbab
» Moeder- en vadercentra
» Mantelscan
  
Ga naar de databank Effectieve sociale interventies »
Deze nieuwsbrief doorsturen
Aanmelden
Afmelden
Blijf op de hoogte 
Welke methoden zijn er in de sociale sector en hoe effectief zijn ze? Deze vraag beantwoordt Movisie in het project Effectieve sociale interventies. Het laatste
nieuws leest u in de nieuwsbrief. Meld u aan.
 
Colofon
Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar. Bekijk voor meer informatie de
website van Effectieve sociale interventies of stuur een e-mail naar info@movisie.nl.